Kuih Bahulu
Di musim cuti begini aku punyai sedikit ruang masa. Maka akan kembalilah ke hobi lama aku iaitu meluangkan masa mencuba resepi-resepi yang sebelum ini terkumpul dalam buku-buku resepi. Mengumpul dan mencuba resepi memang minat aku sejak remaja lagi. Semalam dan hari ini aku rasa happy semacam sebab dua benda aku berjaya buat. Pertama aku dapat menghasilkan blog sendiri dan kedua aku berjaya mengadun resepi kuih bahulu. Acuannya dah lama beli tapi tak pernah buat. Satu beli sendiri dan satu lagi yang arwah abah beli. Semua orang tahu dan kenal kuih bahulu ini. Kuih tradisi kita orang melayu. Kuih ini bahan asasnya hanya tepung gandum, gula dan telor. Kalau dulu-dulu aku masih ingat bagaimana payahnya nenek aku nak buat kuih ini.
Dua minggu puasa je dia mulalah mengumpul telur itik. Nak buat bahulu satu hari tak boleh buat kerja lain. Kerja aku mengumpul sabut kelapa dan tukang beli arang. Maka bermula dari pagi nenek aku akan mengenjut telur dalam pasu. Bergilir-gilirlah mengenjut sampai telur tu kembang. Nak hilangkan bau hanyir telur tu dibubuhnya esen ros. Kemudian nak bakar pula satu sengsara lagi. Selalunya kakak sulung aku kena bahagian ni. Nenek dan kak long aku tukang jaga api dan acuan kuih yang bertutup ni. Maka berairlah mata bermain asap dan kehangatan bara duduk di bawah pokok jambu di belakang rumah.Nak jaga api atas dan bawah bukan mudah. Inilah kepakaran nenek aku. Menjelang asar baru siap kuih bahulu yang dipukul dalam pasu besar dan dapat dihasilkan dalam satu tong biskut macam tong minyak tanah dulu-dulu. Banyak tu. Ada bentuk buah cermai. Ada bentuk ikan.
Hari ini aku buat bahulu cara moden. Aku tak guna dapur tungku dan arang tapi tentulah oven. Aku tak guna esen ros tapi ikut cita rasa sendiri macam-macam perasa boleh letak. Samada pandan paste, orange, lemon paste, vanilla atau banana.. Semua perasa ni memang wangi baunya. Aku tak guna acuan bertutup tapi acuan terbuka yang mampu membakar 24 hingga 50 biji sekali gus mengikut size oven. Resepi yang aku cuba hari ni memang tidak mengecewakan kerana tidak terlalu manis bersakar. Pukul adunan pun dah tak pakai pengenjut telur lagi sebaliknya kita dah ada ‘mixer’. Segalanya menjadi mudah kini. Kuih bahulu juga sentiasa ada dalam pasaran kerana telah dikomersialkan oleh pencinta kuih tradisi termasuk aku sendiri. Dalam masa sejam setengah saja aku mampu menyiapkan kuih bahulu yang sebanyak di dalam gambar di atas. Pagi tadi juga aku bawa ke sekolah dan ajak kengkawan yang ada di ofis makan sama. Hujan-hujan begini memang sedap bancuh kopi dan cicah kuih bahulu ni.
yati
ReplyDeletewahhh dah pandai ubah ubah template blog ler pulak...bagus, lagi kau explore lagi banyak kau akan dapat mengenai blog ini...
sebut pasal kuih, aku kat rumah jadi tukang test kuih..bang makan bang, rasa macamana, kadang kadang aku saja usik zai..emmm tak sedap, berubah muka dia.
rupanya orang perempuan ni bila memasak selepas itu dia memantau respon orang yang makan ler pulak.
kau pandai masak tetapi siapa nak makan masakan kau ti? maka kau kena selalu ajak kawan kawan datang rumah.
Jangan marah
seri,
ReplyDeletehmmm... slurrp..slurrrpp...(meaning: "sedap")...the appetizing Kuih Bahulu.
When "Hujan-hujan datang lagi" we can eat the Kuih Bahulu with air kopi.
Beautiful blog!. More beautiful if you can embed a visitors' counter.
cikgu wahab,
ReplyDeleteits true that i like to cook and i knew that i am talented in cooking but i dont like to eat them. Cooking and singing is just a satisfaction to fullfilled my lonely life besides to gain side income. Can you teach me how to embed the visitor's counter. Which part should i browse and go thru?
Boleh bg resrpi bahulu moden tu x....alien3815@yahoo.com.my
ReplyDeleteBoleh bg resrpi bahulu moden tu x....alien3815@yahoo.com.my
ReplyDelete