Di musim-musim hujan begini, tiada resepi paling mudah selain menyediakan masakan paprik (masakan panas yg sangat digemari anak lelaki saya). Cuma ditukar-tukar bahan asasnya samada ayam, udang, sotong atau ikan. Jangan lupa letak serai atau daun limau purut.
PAPRIK CAMPUR
Bahan-bahan:
Isi ayam,sotong & udang
5 ulas bawang merah (ditumbuk )
2 ulas bawang putih
Serai ( dimayang dan ditumbuk )
Daun limau purut ( dikoyak2kan)
Bunga kobis
Putik jagung
Kacang boncis
Carrot
Cili merah
Brokoli ( pilihan )
Cili giling/boh (sedikit sahaja)
Bahan perasa – garam, ajinomoto, kicap, sos tiram
Cili sos
CARA MEMBUAT:
Tumis bawang2 yang ditumbuk sehingga garing.
Masukkan cili giling/boh, serai yang dimayang dan ditumbuk dgn api sederhana sehingga benar2 garing dan masak.
Masukkan isi ayam, sotong dan udang yang telah digaul dengan garam.Kacau.
Masukkan pula sayur-sayuran dan hirisan cili merah.
Bubuh cili sos. Tambah sedikit air panas yang dicampur sedikit tepung jagung.
Bubuh garam/sos tiram/ajinomoto/kicap kipas udang ikut suka.
Masukkan daun limau purut yang dikoyak2kan.
Angkat. Jgn biar lama atas dapur, nanti sotong jadi keras.
SELAMAT MENCUBA.
5 comments:
thanks T kerna rajin lampirkan bahan seperti ini yang boleh dikongsi dengan rakan2 .Bolehlah I cuba untuk makan tengah hari ni.
Tempoh hari T dah bagi resepi ini kepada saya dan hassan, tapi sampai hari ini tak buat-buat. Insyaalah saya akan cuba resepi ini, tentu sedap. Saya peminat kumpul resepi je...
laaaaaa tengku tak cuba lagi? Lama tu. Ni dah habis beljr tentu ada masa untuk mencuba resepi ni. macamana dgn usaha membukukan resepi2 dari buku saya tempoh hari? Dah terbit ke?
terima kasih ti, aku akan suruh bini aku buat...aku sama lah ,,tukang belasah jer..masak aku malas
T, sebenarnya tentang buku resepi tu tak jadi kerana diorang nak cepat sangat (pada tahun ni juga), jadi saya tak sangguplah...
Post a Comment